FAQS fase 2: durant el projecte i l’obra
27/08/2021 |

Preguntes freqüents (FAQS) fase 2: durant el projecte i l’obra

 

Aquesta és la segona entrega dels FAQS que més em feu. Després d’abordar la fase d'”abans del projecte”  https://meritxellcuartero.com/faqs-fase-1-abans-del-projecte/tractarem els aspectes més importants de la la fase 2 el projecte i l’obra.

I ARA QUÈ?

Un cop heu decidit portar a terme la vostra obra (nova construcció, reforma, el que sigui) iniciem la fase 2 de projecte i obra en la qual ens toca treballar a nosaltres. Però compte, això no és un encàrrec i me n’oblido, i us truquem quan està fet. No, això és un diàleg permanent tant en la fase de projecte com en la fase d’obra.
I en tot aquest diàleg hem de tenir ben clars 3 aspectes clau perquè tot el procés sigui un ÈXIT:

  1. Projecte definit.
  2. Pressupost tancat.
  3. Obra sense sobresalts.

 

1. PROJECTE DEFINIT

En el procés de projecte anirem sempre del general al detall i si bé tots tenim molt clar que cal definir en aquest procés els grans trets del projecte com per exemple la distribució, la cosa es va diluint quan ens anem acostant al detall on comença a aparèixer la temuda frase pels arquitectes “això ja ho decidirem més endavant”.
Està clar que moltes decisions necessiten ser madurades i que no podem decidir-ho tot de cop i a la primera, però hem de tenir clar que les decisions s’han de prendre a la fase de projecte.
Anirem desgranant cada aspecte i pas a pas, i podrem donar-li les voltes que vulguem, però hem de tenir clar que quan s’acabi el projecte ha d’estar TOT DEFINIT.
I això no és un caprici, és CLAU per evitar prendre decisions i definir certs aspectes fora de fase.

A la fase de projecte es debat, s’analitza i es decideix. I a la fase d’obra s’executa.

2. PRESSUPOST TANCAT

Un cop tenim tot el projecte ben definit, hem de treballar per disposar d’uns amidaments d’obra perquè els diferents contractistes puguin valorar l’obra i puguem decidir qui l’executarà.
És imprescindible que aquests valorin l’obra sobre la mateixa base (per poder comparar peres amb peres) i que aquesta estigui molt i molt definida.
En aquest document cal incorporar els “imprevistos” que puguem preveure per poder tenir el preu definit per a possibles accions no previstes.

Un altre aspecte que pot semblar evident, però que no ho és tant, és fixar-nos que totes les partides estiguin valorades. Si li contracteu el control econòmic de l’obra al vostre arquitecte, això ja ho farà ell. Però si ho feu vosaltres, es tendeix a mirar el número final per comprar preus, però no sempre es revisen els preus per partides, i a vegades algun contractista pot no haver valorat alguna d’aquestes (bé perquè li hagi passat per alt, bé perquè en la data d’entrega de l’oferta li falti rebre algun preu, o per qualsevol altre motiu).

Cal tenir uns amidaments ben definits amb totes les partides d’obra (i possibles imprevistos) i els pressupostos amb una valoració completa.

3. OBRA SENSE SOBRESALTS

I si arribem a l’obra amb els deures fets (per part de tots) és important mantenir-nos ferms en les decisions preses.
És una gran veritat que una obra són “sorpreses” (sobretot si és rehabilitació) però hem de treballar tots per minimitzar-les. Amb això vull dir que en alguns moments haurem de fer canvis per algun motiu insospitat, però evitem a qualsevol preu fer canvis durant l’obra que no siguin imprescindibles perquè això sempre voldrà dir MÉS COST. Més cost de temps i més cost en diners i cap de les dues coses ens agraden.

Si tenim clars aquests tres aspectes i ens ho repetim com un MANTRA, aconseguirem que tot el procés de projecte i d’obra acabi amb ÈXIT.

 

Preparats per començar?!

0 Comments

BENVINGUTS

Estic molt contenta que passis per aquí per a llegir les meves reflexions sobre aquest món tan apassionant i del que tant gaudeixo.

Estoy encantada de que te pases por aquí a leer mis reflexiones sobre este mundo tan apasionante del que disfruto tanto.

ARQUITECTURA

INTERIORISME