Adapta casa teva a la “nova realitat”
25/11/2020 |

UN ESPAI DE TREBALL A CASA:

COM ACONSEGUIR UN ESPAI D’ESTUDI DINS LA LLAR?

 

Com que estem en el moment que estem: siguem pràctics!

Aquest és un tema que volia abordar fa temps per tots els freelance o autònoms que comparteixen casa i espai de treball, però que avui, pren encara més rellevància, quan una gran part de la població està teletreballant o haurà de fer-ho en algun moment.

Com aconseguir un espai de treball a casa adient? La idea és poder-vos donar unes pautes per buscar i adaptar aquest espai per a treballar des de casa, per quan ho necessiteu. I mostrar-vos exemples de com s’ha resolt en alguns casos perquè ho veieu a la pràctica.

El primer pas per tenir un espai de treball adequat és acotar-lo. Ha de ser un espai, més gran o més petit, però que sigui exclusivament per treballar. No haver-lo de “desmuntar” per fer altres coses és fonamental.

1. Acotar l’espai de treball

Si tenim sort i disposem d’una petita habitació és fantàstic perquè això ens donarà més espai i podrem adaptar-ho només per aquesta funció. Però en la majoria de casos haurem de buscar un espai a la sala d’estar, fer-li un lloc al nostre dormitori o transformar un racó del rebedor si teniu una entrada àmplia.

2. Llum

És molt important que l’espai de treball tingui llum. Per això, en la mesura del possible, triarem un espai amb llum natural, i molt millor si és lateral per evitar reflexos i enlluernaments.

Independentment d’això la llum artificial de l’espai ha de ser de qualitat. I per aconseguir-ho cal tenir, per una banda, una llum ambient, i un punt de llum de treball, tipus flexo, per evitar que se’ns cansi la vista.

Si teniu a més, llum natural lateral, intentarem que el flexo estigui del costat oposat, així la llum es reparteix millor i no es creen tants contrastos al pla de treball.

3. Soroll

Cal tenir en compte les fonts de soroll per aquest espai i intentar evitar-les. Triarem un racó de la casa que sigui el més tranquil possible.

4. Disseny

Quan ja hem triat l’espai, hem de dissenyar-lo. Hi ha quatre aspectes importants en el disseny de l’espai de treball a casa:

a.) Color: Per tal de poder tenir un espai on s’afavoreixi la concentració utilitzarem tons clars i neutres. Això no vol dir que si ens ve de gust utilitzar alguna tonalitat més fosca, parcialment, no ho puguem fer. Defugirem, però, dels colors estridents.

b.) Ordre: Amb el mateix argument que el punt anterior, per afavorir la concentració, caldrà que l’espai de treball estigui ordenat per aportar-nos la pau mental que necessitem quan treballem. Per això, en funció del que necessitem per treballar (si hem de tenir molts papers o material), buscarem elements que ens ajudin a mantenir-lo endreçat com: calaixeres, estanteries o arxivadors, per tenir la taula lliure.

c.) Mobiliari: Depenent de l’espai que hàgim escollit ens caldrà moblar-lo de manera que no desentoni amb la resta de l’ambient però que continuï essent funcional; o fins i tot, que “desaparegui” quan no el fem servir.

d.) Personalitat: No hem d’oblidar que malgrat que sigui un espai de treball, formarà part de casa nostra i per tant, ha de reflectir la nostra personalitat. Doteu l’espai d’allò que us faci sentir “vosaltres mateixos”, ja siguin plantes, elements decoratius, fotos o elements per penjar idees, records…

 

Solucions concretes

  • Quan la nostra eina de treball és el portàtil i res més, o disposem de molt poc espai, una solució és buscar una ubicació adient i instal·lar un escriptori de mínimes dimensions. Això pot ser simplement una peça d’uns 30 cm que s’abat quan no el fem servir (així, l’element “oficina” pràcticament desapareix quan no estem treballant). O pot ser un mòdul tipus “capsa” obert o tancat.

cupofijo.com

sunsoulstyle.com

etsy.com

 

 

 

 

 

 

 

  • Quan l’espai de treball l’integrem en un moble de l’estança, sigui el dormitori o la sala, podem substituir un espai d’armari o calaixera per integrar un sobre que ens faci d’escriptori.

pinterest – @giorin

casadevalentina.com.br

pinterest – @anakonda6

 

 

 

 

 

 

 

  • Racons desaprofitats a la sala o al rebedor: sovint tenim panys de paret que estan desaprofitats o on tenim emmagatzemats trastets o el típic moble que venia del pis antic i que no sabíem on posar, una perxa que ens ocupa molt d’espai…. Donem-los una segona vida a aquests racons i reconvertim-los en un escriptori bonic per treballar. Potser un escriptori tradicional o bé una peça penjada més lleugera.

apartment34.com

elle.fr

etsy.com

 

 

 

 

 

 

 

  • Espais de treball “camuflables”. Hi haurà qui vulgui amagar l’espai de treball quan no l’estigui utilitzant de manera que el plantejarem com un armari que es podrà ocultar amb portes (ja siguin corredisses, batents, plegables…) un cop no estiguem treballant.

vogue.com.au

pinterest – @debruyneevelien

lonny.com

 

 

 

 

 

 

 

  • Quan necessitem molt espai d’emmagatzematge no ens quedarà una altra solució que buscar espai en vertical (sigui amb estanteries sigui moble tancat) però podem aprofitar aquesta estructura perquè la taula de treball estigui integrada en les mateixes estanteries. D’aquesta manera no ocupem tant espai per la nostra oficina.

euforma.pl

pandriva.com (by ikea)

thenordroom.com

 

 

Tot llest per instal·lar-nos a casa a treballar?!

1 Comment

  1. Jordi Cuartero i Torrano

    Dones molt bones idees. A veure si algú fa cas i ho aplica.

BENVINGUTS

Estic molt contenta que passis per aquí per a llegir les meves reflexions sobre aquest món tan apassionant i del que tant gaudeixo.

Estoy encantada de que te pases por aquí a leer mis reflexiones sobre este mundo tan apasionante del que disfruto tanto.

ARQUITECTURA

INTERIORISME